Šampaňská vína a sekty

Šampaňská vína a sekty

Champagne ( hovorově šampaňské,„šampus“). K výrobě šumivých vín z oblasti Champagne se používají pouze 3 povolené odrůdy: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Pomocí „Méthode Traditionnelle“ (název procesu druhotného kvašení) zde vznikají vína různých typů a kategorií. Vína mimo oblast Champagne nesmí mít na etiketě vyznačen tento název

Ročníkové šampanské

V oblasti Champagne veškeré použité hrozny pro výrobu ročníkového šampaňského vína musí pocházet z daného roku. V jiných oblastech je někdy podíl těchto hroznů dokonce jen 75%. Některé domy vyrábí ročníkové šampaňské každý rok, jiné jen pokud má víno dostatečnou kvalitu. Ročníkové šampaňské je obvykle výsledkem pečlivého výběru základních vín daného roku. I v roce, kdy se vyrobí ročníkové šampaňské, se vyrábí i víno neročníkové. Aby se zajistila stálá kvalita, na ročníková šampaňská lze použít nanejvýš 85% produkce daného roku. Díky tomu, že neobsahuje žádná základní vína z předchozích let, trvá u ročníkového vína zpravidla delší dobu, než dosáhne svého vrcholu. Tato vína nejčastěji dosáhnou své nejlepší kvality sedm až deset let po sklizni, i když to už se jedná o otázku osobního vkusu. Stárnutím víno získává typické aroma pečeného chleba.

Neročníkové šampaňské

U neročníkových šampaňských se neuvádí rok, i když neexistuje žádné pravidlo, které by zakazovalo použití základních vín pouze z jednoho roku. Obvykle obsahují 5%-10% vína z předchozího roku. Někdy je tento poměr i 50% starších vín, a to až patnáctiletých i starších. To, že je šampaňské víno neročníkové, neznamená, že je špatné – cílem je smísit základní vína tak, aby měl výsledek stálou kvalitu, a aby bylo víno ihned možné konzumovat. To, že jsou ihned připravena k pití, však také znamená, že nemají dlouhodobější potenciál. I zde ale platí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Blanc de blancs

Blanc de Blancs (bílé z bílých) označuje bílé šampaňské získané z bílých hroznů, v tomto případě jde o odrůdu Chardonnay. Tato šampaňská mají obvykle největší dlouhodobý potenciál. U některých se může zdát, že jako mladá nemají dostatek ovocné chuti. S věkem se však rozvíjejí a získávají aroma pečeného chleba a ořechů. Jiná z těchto vín, zejména z oblasti Cote de Sezanne, mají mnohem více chuti tropického ovoce a jsou nejlepší, když jsou mladá. To je důsledkem poněkud teplejšího podnebí, díky kterému hrozny dosahují plnější zralosti.

 

Blanc de Noirs

Tento termín označuje bílá vína získaná z tmavých hroznů. Některá jsou velmi dobrá, jiná jsou všední. Velkou roli hraje dovednost vinaře. Šampaňská vína jejichž složení je z min. 95% jedné odrudý se nazývají Cépages.

Šampaňské Rosé

Většina růžového šampaňského se vyrábí přidáním malého množství červeného vína, protože metoda získávání barvy z tmavých hroznů v průběhu lisování je příliš nepřesná. Obvykle se pije mladé, je totiž trochu méně kyselé než bílé šampaňské a vyznačuje se jemnými květinovými vůněmi, které se stárnutím ztrácejí. Jak rosé, tak i blanc de blancs a blanc de noirs mohou být ročníková i neročníková.

Zobrazit:
Řadit podle:
V této kategorii nejsou žádné produkty.
Super Drinks © 2019