Blog

Dáte přednost whisky nebo koňaku?

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Patříte mezi milovníky koňaku, nebo dáte přednost raději lahodné whisky? Prozradíme vám hlavní rozdíly mezi těmito oblíbenými nápoji a také vám poradíme, v jakém skle se mají správně podávat.

V Čechách vede v oblíbenosti…

Většina Čechů podle dlouhodobých statistik stále s oblibou popíjí své pivo. Další část má ráda víno. Najdou se však i tací, kteří nevyhledávají ani jedno ani druhé, ale raději sáhnou po kvalitním koňaku nebo whisky. Víte, jak správně voňavý mok plný chutí nalévat?

Jak správně nalévat koňak

Koňak už dávno nepatří mezi vyvolené nápoje bohatých. Stále častěji si na něm pochutnávají milovníci výrazných vůní a ostré chuti. Jak ale koňak správně podávat?

Aby se vůně koňaku dokonale uvolnila, doporučuje se jej podávat při pokojové teplotě. Při ohřívání koňaku se rychleji uvolňují aromatické látky a tento způsob nalévání není žádoucí. Koňak se vychutnává po doušcích. Milovníci koňaku jej nechávají rozpustit v ústech a jemně nechávají uvolnit vůni na patře. Nepije se na ex.

Stejným způsobem si užívají chutě i vůně whisky.  Jaký je rozdíl mezi koňakem a whisky pro ty, kteří nepatří mezi velké znalce?

Z jakých ingrediencí se vyrábí koňak a whisky

Koňak, často ve společnosti nazýván jako Burbon, se vyrábí z více jak 51% z kukuřice. Pro výrobu whisky se používá pšenice, žito apod.  Oba dva moky mají výraznou vůni a ostrou chuť, kterou si musíte zkrátka zamilovat. Kdo si jednou koňak nebo whisky zamiluje, těžko si dovede představit pít jiný alkoholický nápoj. A proto se k těmto mokům přistupuje v úctě. Koňak i whisky se musí servírovat do správných sklenic.

Jaké sklo sluší whisky

Whisky se podává do whiskovky, takzvané old fashion glass. Také se jí často říká rock glass nebo lowball. Mnoho výrobců whisky vyrábí své vlastní skleničky. Není žádnou výjimkou, kdy se kvalitní whisky prodává v dárkovém balení s obsahem whiskovek. Možná vás překvapí, že mají tvar podobný sklenkám na portské víno nebo sherry. To proto, že je u nich buket výrazný a klasická whiskovka vůni neuzavře. Skutečný gurmán si whisky dopřává bez ledu, vody a dalších ingrediencí, které pozměňují výraznou chuť. Když už máte rádi whisky ledově namraženou, doporučujeme použít větší kostky ledu. Ty se rozpouštějí pomaleji a nemění chuť alkoholu.

Do čeho nalévat koňak

Koňak si každý milovník rád vychutná do posledního doušku. Podává se o teplotě kolem 19°C do sklenice s názvem koňakovka. Tento typ sklenky má krátkou nožičku a navrchu se zužuje. To proto, aby buket ze skla nevyprchal. Při pití se sklenka drží tak, abyste měli nožičku mezi prostředníčkem a prsteníčkem. Teplo ruky koňak ohřívá, což je žádoucí pro uvolnění aroma. Vůni lze také uvolnit zakroužením skla před degustací.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.