Blog

Přinášíme vám recept na svařené víno – a několik zajímavostí k tomu

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Svařené víno. Také si na něj během roku ani nevzpomenete, ale v průběhu zimy jako byste jej znovu objevili? V současnosti jsou ho opět plné nápojové lístky v restauracích i kavárnách. A i když si jej letos nemůžete dopřát na vánočních trzích, je zde další možnost. Uvařit si jej doma. A my pro vás dnes máme nejen recept na svařené víno, ale také zajímavosti o jeho historii.

 

Zdroj: Unsplash

Historie svařeného vína

Svařené víno rozhodně není výsadou dnešní doby. Pochutnávali si na něm už ve starověkém Římě. A právě odtud jej Římané rozšířili do podvědomí obyvatel Evropy, odsud se pak dostal do celého světa. Přesto však nejsou označováni za jeho objevitele. Se svařeným vínem se můžete setkat po celém světě, pod různými názvy – a je tak nějak nás všech.

V jedné z prvních kuchařek světa od Marca Gavia Apicia byl uveden recept, v němž do vína přidával skořici, hřebíček, bobkový list, tymián a koriandr.

Receptů na svařené víno „běhá“ po světě mnoho. Každý je trochu jiný, základ však zůstává neměnný – červené víno a aromatické koření. Klasikou jsou hřebíček, badyán, skořice, anýz. A pro ty, kteří si nevědí rady s dávkováním, není problém koupit pytlíčky podobající se těm čajovým, v nichž je koření namícháno v poměru, který vám bude chutnat.

Zdroj: Unsplash

Tip pro odvážné: svařené víno vás vyléčí z nachlazení

Svařené víno není jen vynikajícím nápojem, který vás zahřeje po lyžování nebo stavění sněhuláka s dětmi. Oblíbené je také pro svoje pozitivní účinky na lidské zdraví.

Svařák opravdu rychle zahřeje, i proto jej lidé pijí nejčastěji poté, co se vrátí z venku. Jde tedy o ideální první pomoc při boji s nachlazením (pro jeho hřejivé účinky a obsah tříslovin). Zkuste tedy jednou vynechat léky z lékárny, místo toho si doma udělejte pořádně teplý svařák.

Svařák a jeho léčivé účinky:

  • Mírně zvyšuje tlak,
  • zlepší vaši náladu,
  • má antiseptické účinky,
  • rozšiřuje cévy,
  • působí proti chudokrevnosti,
  • posiluje imunitní systém,
  • má pozitivní vliv na trávení.
Zdroj: Unsplash

Věděli jste, že existuje i svařák z bílého vína?

Svařák z červeného vína je klasika, kterou zná každý. A téměř každý jej minimálně jednou za život ochutnal. Věděli jste ale, že existuje také svařák z bílého vína? Stejně jako ve svařeném červeném víně v něm najdete koření, jako jsou skořice, badyán, hřebíček a anýz. V obou svařácích se bude vyjímat také plátek citronu nebo pomeranče.

Pokud chcete svařené víno ozvláštnit, můžete přidat med, vanilku, pepř či karamel.

Recept na výborné svařené víno

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • 2 svitky skořice
  • 9 kusů hřebíčku (skořici i hřebíček můžete upravit dle své chuti)
  • cca 6 lžic cukru
  • Kúru z chemicky neošetřených pomerančů
  • Dle chuti: badyán, muškátový květ, anýz

Jak připravit svařák?

Příprava svařeného vína není nijak složitá. Pozor si však dejte na to, aby jeho teplota nepřesáhla 90°C. Pokud víno bude vřít, nesvaří se vám, ale začne z něj vyprchávat alkohol. Víno smíchejte s cukrem, přidejte i zbylé ingredience. Doporučujeme přidávat postupně, abyste to s kořením nepřehnali.

Před podáváním svařák slijte přes sítko a zbavte jej tak koření. Hotové svařené víno pijte teplé.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.