Blog

Vaječné opojení nemusíte spojovat jen s vánoční atmosférou

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Vaječný koňak je sice nejoblíbenějším nápojem v zimním a chladném počasí, ale nic vám nebrání si ho dopřát i teď. I když je z drtivé většiny základem mléčných drinků, vychutnat si ho můžete i samostatně ve „šťopičce“.

Původ vaječného likéru

Traduje se, že již ve 14. století si Angličané pochutnávali na horkém koktejlu zvaném „posset“, který se skládal z horkého sraženého mléka, sladkého nebo kořeněného vína nebo piva. Vejce se přidávala až krátce poté. Tradice se postupně dostala do Spojených států, kde se sherry a dřevo nahrazovalo rumem a whisky. Příběh spojuje také pití vaječného likéru s mladými kadety ve vojenské službě v roce 1826 na západním pobřeží. Vzhledem k tomu, že byli na Vánoce daleko od domova, rozhodli se zmírnit svůj smutek tím, že ho zapili.

A aniž by je někdo odhalil, tím málem, co schovávali v kasárnách, radovali se i z toho. Byl totiž zákaz slavit večírky a hlavně pít alkohol. Tento nápoj vyráběli z mléka, vajec a cukru. Vzhledem k úspěchu nápoje, pomysleli na přidání alkoholu a vznikl fantastický vaječný likér. Vynikající je přidat bílý rum.

Jak si připravit vaječný koňak doma?

Složení:

  • 3 šálky mléka
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • ½ šálku cukru
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka mleté skořice

Příprava:

Do hrnce dáme dva šálky mléka spolu s vanilkou a citronovou kůrou – necháme povařit na středním ohni. Mezitím si vyšleháme žloutky společně s půl šálkem cukru. Počáteční vroucí směs vlijeme za stálého míchání do misky s rozšlehanou směsí vajec a cukrem. Jakmile máme vše promíchané, dáme zpět do hrnce a zahřejeme na střední teplotu. Neustále mícháme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme z ohně a nalijeme šálek mléka. Krém přendáme do misky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Pak ještě zbývá dát vařit trochu vody do kastrolu, přidat vaječný bílek a dvě polévkové lžíce cukru a udělat z toho tuhý sníh, ten vmíchat do krému a váš likér je připraven k degustaci. Vaječný likér můžete nahoře posypat mletou skořicí.

Alkoholickou verzi z něj uděláte v okamžiku. Stačí vlít 2/3 šálku bílého rumu, pro fajnšmekry i 2 lžíce whisky.

Když se vám zkrátka a jednoduše nechce s vaječným likérem vařit, lze ho i zakoupit – vaječný likér Božkov 15% 1l.

Zdroj: excelenciasgourmet.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.