Blog

Vaječný likér: Recept, ale i zajímavost z historie

vaječný likér
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

U nás jej nazýváme jako vaječný likér, vaječný koňak či vaječňák. Ve světě je známý jako eggnog, koquito či rompope. Ať už tento nápoj znáte pod kterýmkoliv z názvů, jedno je jisté. Základem je mléko, smetana (či kondenzované mléko), vejce, cukr, koření – ale i kapka něčeho ostřejšího. Pojďte si tento vynikající alkoholický nápoj, který je známý již od středověku.

Vaječný likér

Vynikající likér – každý z nás se s ním setkal poprvé pravděpodobně u své babičky, která nám dovolila jej pomalu usrkávat a cítit se při tom jako dospělý. Vaječný likér si spojujeme s Vánoci, rodinou, dětstvím. Víte ale, jaký je jeho původ?

Vaječný likér vznikl už ve 13. století

I když není přesný rok vzniku vaječného likéru známý, tvrdí se, že vznikl ve středověké Anglii. A stejně jako u svařeného vína, i u vaječňáku stojí za zrodem mniši. Jeho předchůdcem byl nápoj, který se jmenoval posset. Ten byl připravovaný z vína (nebo piva), vajec, smetany, cukru. Na zahuštění se používal chléb či oves. Mniši jej v Anglii (zhruba ve 13. století) připravovali z vajec a fíků. Tento nápoj se konzumoval teplý.

Zajímavost: Některé legendy praví, že je autorem nápoje francouzský král Ludvík IX. Francouzský žijící v letech 1214–1270, který si jej připravil, když nemohl spát.

Vaječný likér

A proč se dělal hlavně o Vánocích?

Aby byla chuť vaječného likéru zajímavější, začalo se do něj přidávat koření – a to v podobě skořice či muškátového oříšku. Vzhledem k ceně tohoto koření se jednalo o luxusní a drahý nápoj, který si vychutnávali aristokraté. A proč se tento nápoj pil hlavně o Vánocích? V tehdejších dobách neexistovaly chladničky, které by nápoj udržely v pořádku. A právě v zimě se díky mrazu a chladu zvenčí mléko v nápoji tak rychle nezkazilo.

Vaječný likér

Sherry nahradil karibský rum

Později, zhruba v 17. století, se víno s pivem nahradilo nápojem zvaným sherry. Když s sebou kolonisté přivezli recept na vaječný likér do Ameriky, začali používat levnější karibský rum. Nejen, že se pak jednalo o silnější alkohol (a to nikomu nevadilo), ale díky jeho obsahu se mléko s vejci tak rychle nekazili. Alkohol zde fungoval jako spolehlivá dezinfekce vajec.

Zajímavost: Vlastní recept na vaječný likér sepsal i americký prezident George Washington.

Později se tento nápoj rozšířil do celého světa – a jak je tomu u všech nápojů a receptů, každá země si jej trochu upravila. V Americe kromě rumu používali také bourbon či whisky, klasické mléko bylo nahrazeno kokosovým, jinde se používá kondenzované mléko, přidává se vanilka. K sehnání je i vaječný likér v nealkoholické verzi. Jedno je ale jisté, před Vánoci chutná nejlépe ten domácí. Pokud na jeho vaření ale nemáte čas, nepohrdněte i tím kupovaným. Na našem e-shopu najdete pestrou nabídku vaječných likérů.

Vaječný likér

Vaječný likér recept (1 litr likéru)

Budete potřebovat:

  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 300 ml mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml kvalitního rumu
  • 4 žloutky
  • 25 gramů cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. V hrnci si vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
  2. Přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.
  3. Směs začněte za stálého míchání zahřívat, pomalu ji přiveďte k varu, dokud nezačne houstnout.
  4. Až budete mít hustotu řidšího pudingu, nechte celou směs vychladnout.
  5. Poté nalijte do připravené sklenice a uzavřete.

Zdroj: Pexels, Pixabay, Canva

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.