Blog

Výroba oblíbené whisky krok za krokem

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Whisky patří mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje. Víte, jak se vyrábí? Provedeme vás celým procesem výroby a doporučíme vám investici do těch nejchutnějších whisky, které rozhodně stojí za to ochutnat.

Proces výroby whisky je komplikovaný, ale krásný

Každý milovník whisky by měl mít alespoň malý přehled o tom, jak tento oblíbený alkoholický nápoj vzniká. Výroba je poměrně komplikovaná a prochází různými procesy. Samozřejmě se konečná výroba liší také od jednotlivých výrobců. Většina palíren se však snaží dodržovat tradiční postupy, protože i sebemenší změna výrobního procesu vede k dramatické výchylce chuti whisky.

Výroba začíná výběrem nejlepších surovin

Pravá whisky potřebuje ke své originální chuti tři základní suroviny. S jejich kvalitou roste nebo naopak padá kvalita whisky. Mezi tyto základní suroviny patří voda, kvasinky a ječmen. Tento základ se týká především irských a skotských whisky. Například americká whisky se vyrábí z kukuřice. Kanadská whisky se vyrábí ze žita.

Základ whisky začíná přípravou sladu

Kvasinky jsou důležité při výrobě každého alkoholu během kvašení. Dokážou totiž rozkládat jednoduché cukry. Je třeba, aby se škrob obsažený v ječmenu rozložil na cukr maltózu. Toho se docílí tak, že se ječmen namočí do vody, kde se nechá naklíčit. Tak se snáze rozštěpí složitý cukr na cukr jednodušší, díky spuštěným enzymatickým procesům, způsobených klíčením.

Sušení a pražení naklíčeného ječmene

Naklíčený ječmen je nutné následně vysušit a upražit. Sušení probíhá ve speciálně upravených prostorách zvaných “sušírna”. Zde je místo klasické podlahy topeniště plné rašeliny a síta plná ječmene, který se suší v kouři z rašeliny. Zde získává whisky svou typickou kouřovou chuť.

Kvašení podpoří vznik alkoholu

Třetím krokem při výrobě tradiční whisky je proces kvašení. Tady se opražený ječmen rozseká a namočí do horké vody. Tím se uvolní maltóza, kterou zkonzumují kvasinky. Vzniklý cukerný roztok je připraven ke kvašení, při kterém vznikne alkohol, kterého je ve whisky po této fázi něco mezi 5 a 10%. Kvasinky totiž při větší koncentraci alkoholu už další nevyrábějí, naopak hynou.

Destilace pro zhodnocení již vzniklého alkoholu

Po kvašení je nutné whisky destilovat, aby měla požadovaný obsah alkoholu. Destilace probíhá výhradně v měděných kádích. Tady získává obsah alkoholu kolem 70%. Takto silná whisky vznikne po druhé destilaci. Dvakrát destilovanou whisky vyrábí ve Skotsku. Irové sou whisky destilují dokonce třikrát, kdy obsah alkoholu vzroste až na 85%.

Zrání v dubových sudech

Hotová whisky se přelije do dubových sudů. Dříve je ale nutné whisky naředit na sudovou sílu, která má něco málo přes 60%. Pro zrání se používají sudy po sherry nebo burbonu. Skotská whisky zraje v těchto sudech minimálně tři roky podle tamních zákonů. Zajímavé je, že každý rok se při zrání odpaří 2% moku.

Ze sudu rovnou do láhví

Ještě před stočením do láhví se whisky naředí minimálně na 40%. Stáčená může být v plné síle, kterou má při zrání v sudu. Většina komerčně známých whisky se míchá z několika druhů whisky. Po stočení do láhve je nutné poznamenat, že whisky již dále nezraje.

Jakou whisky doporučuje SUPERDRINKS?

Kavalan Solist Port Cask

Kavalan Solist Port Cask je plná whisky zrající v sudech po portském víně. Chuťový charakter odhaluje ovocné příchutě švestek, borůvek, ostružin, jahody a tmavé čokolády.

Teeling Revival Vol. V. 12yo

Teeling Revival Vol. V. 12letá je jednosladová irská whiskey, která zrála v sudech po bourbonu a následně dozrávala v sudech po brandy a koňaku. Tyto sudy dodávají whiskey chuť po pečených mandlích a čerstvě vylisovaných hroznech. Stáčí se do láhví při síle 46% alkoholu bez studené filtrace. Chuť je decentně krémová a medová s tóny květin, citronové kůry a skořice. Jedná se o limitovanou edici.

Proper No. Twelve

Proper No. Twelve je hladká, vyvážená a jemná whiskey s jemnou směsí zlatého zrna a plnotučného ochuceného ječmene. Tato whiskey je dokonale vyváženým blendem sladových a obilných irských whisek. Vyrábím se z irské pramenité vody a toho nejlepšího zrna. Po trojí destilaci v měděných kotlích je absolutně čistá, nekonečně jemná s tóny vanilky a medovou sladkostí v doprovodu opáleného dubového dřeva.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.